Wat houdt een lekdetectie techniek in?

Werken met OTL lekdetectie betekent dat lekken professioneel worden opgespoord. Daarvoor wordt lekdetectie techniek gebruikt. Maar wat is dat dan precies? Het is niet vreemd dat u zich dit afvraagt. U leert er hier meer over. Zo weet u ook wanneer u het kan gebruiken. Het gaat uiteindelijk natuurlijk om het opsporen van lekkages. Dit kunnen allerlei soorten lekkages zijn. Bijvoorbeeld een warmtelek of een gaslek. Omdat dit niet gemakkelijk met het blote oog te zien is, is daar dan een specifieke techniek voor nodig. De kenner die u inschakelt helpt u hier dan bij. Zo kunt u grotere problemen voorkomen.

De soorten lekkages

Wie denkt aan lekkage, denkt vaak aan vocht. Daar lijkt techniek dan ook niet voor nodig. Dan is immers een plas op de grond gewoon te zien. Dit is echter lang niet altijd het geval. Lekken kunnen ook op onzichtbare plekken voorkomen. Zoals het ook mogelijk is dat andere stoffen dan vloeistoffen lekken. Ook dat kan gevaarlijk zijn. In dat geval is het belangrijk om te weten op welke andere dingen u kunt letten. Denk aan een lagere waterdruk, een sissend geluid of een bepaalde geur. Dit maakt het herkennen wel beter mogelijk, maar zegt niets over het opsporen. Daar is de techniek dan voor. Zo is alles op te lossen.

Hoe werkt het?

Het detecteren van een lek gaat altijd met speciaal gereedschap. De apparatuur kan bijvoorbeeld een warmtebeeldcamera zijn. Dit helpt om alles achter de muren of onder de vloeren in beeld te brengen. Zo is snel te zien of hier ergens een lek te vinden is. Zo is de bron snel te vinden. Er zijn ook andere opties. Denk bijvoorbeeld aan de druktest in leidingen met een perspomp. Dit geeft ook veel inzicht. Ook een inspectie met een camera kan veel opleveren. Dit wordt vaak toegepast als er verstoppingen in de afvoeren te vinden zijn. Met de camera is dan goed te bekijken hoe de situatie is. Ook kleurstof gebruiken is een bekende techniek.