Waarom zijn vlaggen zo belangrijk voor landen?
Vlaggen en masten koop je tegenwoordig makkelijk online bij www.vlaggenmasten.nl. Nederland is een land dat van vlaggen houdt. We hijsen onze vlag zo’n beetje iedere week. Denk aan verjaardagen van prinsen, prinsessen, koning en koningin. Maar ook als er iets herinnerd wordt, worden vlaggen ophangen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan bevrijdingsdag, waarop we vieren dat we bevrijd zijn van de Duitsers in de tweede wereldoorlog. Dodenherdenking, waarop we de doden die gevallen zijn tijdens de oorlog en daarvoor herinneren. Op die dag hangt de vlag halfstok, om rouw te symboliseren. Ook in persoonlijke situaties zijn vlaggen populair: zoon of dochter geslaagd voor de middelbare school? Hang de vlag uit!
De geschiedenis van vlaggen als symbolen
Voordat vlaggen werden gebruikt om landen aan te geven, werden vlaggen gebruikt als symbool voor andere zaken. Denk daarbij aan het vieren van het menselijke leven, het tentoonstellen van religie, het communiceren van oorlog of juist vrede met een zwarte of witte vlag, bijvoorbeeld op zee. Ook werden vlaggen tentoongesteld omdat mensen het gewoon mooi vonden. Vlaggen bestaan dus al ontzettend lang. De eerste vlaggen komen uit de Romeinse tijd. Een vlaggenmast met emblemen erop werd gebruikt om militaire bataljons tentoon te stellen. Zo kun je laten zien bij welke groep jij hoorde. Dat had alles te maken met herkenbaarheid en trots.
Vlaggen werden gebruikelijk in de 15e eeuw
De 15e eeuw was een periode waarin vlaggen steeds meer gebruikt werden om landen aan te geven. Vlaggen waren eerst vooral militaire symbolen. Naarmate de milities meer georganiseerd en gecentraliseerd werden, veranderde de rol van vlaggen. Het ging niet langer enkel om militaire herkenning, maar ook om aan te geven dat je bij een bepaald land hoort. Vlaggen worden gebruikt om saamhorigheid uit te stralen. Tegenwoordig worden vlaggen vooral veel gebruikt om nationale trots te laten zien.