Verschillende woonverzekeringen

architect utrecht

Wanneer je je eigen huis gaat kopen komt er veel op je af. Ga ik zelf een huis bouwen, koop ik een nieuwbouwhuis of een ouder huis die ik zelf nog moet opknappen? Een ding is zeker wanneer je een eigen huis koopt krijg je te maken met met een paar noodzakelijke en verplichte verzekeringen. Dit is onder meer een woonverzekering

Wat is een woonverzekering

Een woonverzekering is een combinatie van een inboedelverzekering, opstalverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering. Wanneer er bijvoorbeeld storm, brand of inbraak schade is dan dekt deze verzekering de schade maar ook de spullen die in het huis staan. Dit wordt je inboedel genoemd. Een inboedelverzekering is niet verplicht. Je bepaalt tenslotte altijd nog zelf of je jouw spullen wilt verzekering. Mocht er toch wat gebeuren en je hebt geen inboedelverzekering dan dan kan dat grote financiële gevolgen hebben. De dekking van je woonverzekering hangt af van hoe je verzekerd bent. 

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering behoort ook tot de verplichte verzekeringen. Kan of wil je geen huis kopen en kies je voor een huurwoning dan is een opstalverzekering niet nodig om af te sluiten. Andere verzekeringen kunnen dan wel weer van belang zijn. Dit kan zijn een inboedelverzekering, een rechtsbijstandverzekering, een huurgarantie verzekering en een aansprakelijkheidsverzekering.

De verzekeringen op een rijtje

Je moet zoveel verschillende verzekeringen afsluiten en je weet misschien niet eens wat het allemaal precies inhoudt hieronder staat het in het kort uitgelegd:

  • Woonverzekering: combinatie inboedel,- aansprakelijkheid,- en opstalverzekering. Je inboedel zijn alle spullen in je huis die je mee kan verhuizen.
  • Aansprakelijkheidsverzekering: Dit is een verzekering die de schade vergoed die u aan een ander aanbrengt. Dit kan zowel materiële schade zijn maar ook letsel aan een ander. 
  • Opstalverzekering: Alles wat je niet mee kan verhuizen zoals bijvoorbeeld het dan van je huis. Dit is een schadeverzekering
  • Overlijdensverzekering: Dit is een Nederlandse vorm van een levensverzekering. Wanneer je voor de einddatum van je verzekering overlijd dan keert de verzekeraar het bedrag uit aan je nabestaande.
  • Rechtsbijstand Verzekering: Je krijgt dan advies en hulp bij juridische problemen. Bijvoorbeeld bij een ongeluk in het verkeer en je komt er met de tegenpartij niet uit. Of je bedrijf waar je werkt gaat reorganiseren en je wordt ontslagen. 
  • Huurgarantie Verzekering: Deze verzekering wordt ook wel verhuurders verzekering genoemd. de verzekering biedt aan verhuurders financiële en juridische bijstand. Dit kan zijn wanneer je een huurachterstal hebt een huurgeschil of huurschade hebt opgelopen.