Stopcontacten: meest voorkomende vragen

Een stopcontact aansluiten kan iedereen zelf. Echter is het voor je eigen veiligheid wel belangrijk dat je alles in de juiste stappen doet. Het is dan ook niet zo gek dat je goed onderzoek doet over alles wat je moet weten over een stopcontact voordat je deze aansluit. In dit artikel beantwoorden we wat van de meest gestelde vragen.

Gelijkspanning of wisselspanning?

De stroom die uit een stopcontact komt is altijd wisselspanning. Dit kan je ook zien aan de aanduiding AC. Het verschil tussen gelijkspanning en wisselspanning is eenvoudig uit te leggen. Bij gelijkspanning is de geleverde spanning altijd constant. Bij wisselspanning is deze spanning niet constant en is fluctueert het tussen positieve en negatieve spanning.

Hoeveel watt?

Veel mensen willen weten hoeveel watt je op een stopcontact kan aansluiten. Wanneer je stopcontact is gemonteerd achter een 16A installatieautomaat, dan kan er maximaal 3600W op worden aangesloten. Wanneer er te veel apparaten worden aangesloten, waardoor de wattage wordt overschreden, dan vliegt deze groep eruit doordat het wordt overbelast. De veiligheid zorgt er dan voor de de groep wordt afgeschakeld.

Kunnen stopcontacten buiten?

Veel mensen vragen zich af of stopcontacten ook buiten kunnen worden geplaatst. Het antwoord hierop is ja en nee. Ja, er zijn stopcontacten voor buiten. Nee, je kan de standaard binnenstopcontacten niet buiten plaatsen. Voor buiten heb je namelijk stopcontacten nodig waar geen vocht in kan komen. Er zijn dus speciale stopcontacten voor buiten, deze kan je vinden bij Schneider Electric.