Kijk uit voor verborgen kosten

Kosten bouwen huis, het zou zo uit een spreekwoordenboek kunnen komen. Want hoe je het ook wendt of keert: zonder kosten te maken bouw je nou eenmaal geen huis. Materiaal en manuren kosten grof geld en zijn noodzakelijk om je het stulpje van je dromen te kunnen creëren. Wees je daarvan bewust en zorg dat je altijd wat geld apart houdt voor onverwachte kosten. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan wanneer je begint met een huis bouwen. Sommige vervelende verrassingen kunnen namelijk jaren later nog problemen opleveren, dus bereid je bouwproject altijd goed voor!

Waar moet ik vooral aan denken?

Denk met name aan de eerder genoemde aspecten: materiaal en manuren. Voor een stevig, solide huis heb je stevige materialen nodig (sterk hout, staal, beton en steen). Helaas geldt dat ‘de dingen die geld . Het is ook niet zomaar overal te vinden. Veel materiaal moet geïmporteerd worden vanuit het buitenland, waarvoor ook kosten gemaakt worden. Het afleveren bij je projectlocatie moet er ook nog eens bij opgeteld worden. Zo zit je al op een aardig bedrag en staat er nog geen schop in de grond. Oriënteer je dus zo goed mogelijk en kijk waar je de kosten kunt drukken (zonder in te boeten op kwaliteit, uiteraard). Bekijk ook zeker de kwaliteit van het perceel waarop je je huis wilt bouwen.

Wat is nog meer belangrijk?

Bekijk heel zorgvuldig hoe je je huis wilt bouwen. Er zal nadat het project voltooid is niet altijd meer ruimte zijn om iets radicaal te veranderen aan de samenstelling van je woning. Als het huis eenmaal gebouwd is, moet je ervan uitgaan dat je er in ieder geval een aantal decennia blijft wonen. Het moet dus helemaal aan je wensen en eisen voldoen en lang meegaan. Je kan natuurlijk ook een huis bouwen als een vorm van belegging; dan verkoop of verhuur je het direct na voltooiing. Maar ook dan zijn er valkuilen: zorg dat je huis in een stijl wordt gebouwd die populair is, zo is de kans op het aantrekken van kopers en huurders het grootst.