Je eigen hypotheek regelen

Execution only hypotheek

Heb je voldoende kennis om zelf een hypotheek af te sluiten, en wil je geld besparen dan is een execution only hypotheek een voordelige manier. Je kunt door het zelf te doen flink besparen op je hypotheek, je moet verder wel een starter zijn op de woningmarkt en genoeg weten over een hypotheek. Natuurlijk sta je er niet helemaal alleen voor tijdens het hele proces. De enige kosten bij zelf een hypotheek regelen zijn de afsluitkosten, je hebt geen tussenpersoon dus heb je zelf de controle. In de meeste gevallen heb je binnen een dag een renteaanbod voor je hypotheek. 

Execution only hypotheek

Lekker op je gemak in je eigen tijd

Het voordeel van een execution only hypotheek is ook dat je het in je eigen tempo kunt doen, het enige waar je mee te maken hebt zijn de datums waarop sommige formulieren niet meer gelden. Advies wordt er niet gegeven, maar persoonlijke begeleiding in het proces is wel mogelijk. Ga je akkoord met het bod wat je hebt gehad voor de rente dan blijft dit in de meeste gevallen drie maanden geldig. Je hebt keuze uit twee hypotheeksoorten om zelf af te sluiten, een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Rente kun je vastzetten op 10 of 20 jaar, in sommige gevallen is het onder voorwaarden mogelijk de rente mee te nemen als je verhuist.

Regels voor het zelf afsluiten van een hypotheek

Wanneer je gebruik wilt maken van een execution only hypotheek moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen, je mag niet eerder een koophuis hebben gehad. Wanneer je een eigen bedrijf hebt is het niet mogelijk om een hypotheek zelf te regelen, je dient in vaste dienst te zijn bij een werkgever. Ook ga je de komende tien jaar niet met pensioen, je moet een kennistoets over hypotheken afleggen om te kijken of je voldoende kennis in huis hebt. Ook wanneer je gescheiden bent kun je geen hypotheek zelf regelen.