Hoe kies je de beste hypotheekadviseur?

Hoe kies je de beste hypotheekadviseur?

Hoe kies je de beste hypotheekadviseur?

Een hypotheek afsluiten is voor de meeste mensen een van de grootste financiële beslissingen die ze moeten nemen. Het is dan ook cruciaal om hierbij de juiste keuzes te maken. Een goede hypotheekadviseur kan je hierbij helpen, maar hoe kies je de juiste? In deze blogpost geven we enkele handvatten om ze met elkaar te vergelijken, zodat je de beste hypotheekadviseur kiezen kiezen kunt.

1. Bekijk de certificeringen en accreditaties

Een goede hypotheekadviseur heeft de nodige kennis en expertise in huis om jou van het beste advies te voorzien. Let erop dat de adviseur over de nodige certificeringen en accreditaties beschikt. Zo geeft een certificering van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) aan dat de adviseur vakbekwaam is. Ook het Keurmerk Financiële Dienstverlening en het SEH (Stichting Erkend Hypotheekadviseur) keurmerk geven aan dat de adviseur voldoet aan strenge eisen op het gebied van kennis, ervaring, integriteit en professionaliteit.

2. Ga na of de adviseur onafhankelijk is

Onafhankelijke hypotheekadviseurs zijn niet gebonden aan een specifieke geldverstrekker of hypotheekverstrekker. Hierdoor kunnen zij jou gegarandeerd het beste advies geven, zonder dat er sprake is van belangenverstrengeling. Maak dus zeker gebruik van een onafhankelijke adviseur als je zeker wilt zijn van het beste advies.

3. Lees referenties en reviews

Een goede manier om te ontdekken of een hypotheekadviseur betrouwbaar en kundig is, is door referenties en reviews te lezen van andere klanten. Zo kun je zien wat anderen vinden van de diensten van de adviseur en welke ervaringen zij hebben opgedaan. Reviews vind je op de website van de adviseur, en op onafhankelijke vergelijkingswebsites zoals Independer, Advieskeuze of Moneyview.

4. Vraag naar de werkwijze en tarieven

Als je een goede indruk hebt van een hypotheekadviseur, is een intakegesprek de volgende stap. Zo kun je kennismaken met de adviseur, en zijn werkwijze en tarieven bespreken. Een belangrijke vraag is of de adviseur werkt op basis van een vast tarief of op basis van provisie van banken of verzekeraars. Een vast tarief geeft meer duidelijkheid over de kosten en zorgt dat er geen prikkel is om jou een bepaalde hypotheek te adviseren.

5. Vergelijk meerdere adviseurs

Tot slot is het goed om meerdere hypotheekadviseurs met elkaar te vergelijken. Zo kun je verschillende adviezen naast elkaar leggen en bepalen welke adviseur het beste bij jou en jouw wensen past. Let hierbij niet alleen op de tarieven, maar ook op zaken als ervaring, expertise en werkwijze. Zo weet je zeker dat je de beste keuze maakt! Ben je zelf financieel goed onderlegd? Dan kun je ook zonder hypotheek adviseur een hypotheek afsluiten via de een zogenaamde execution only hypotheek