Hoe bedien je een houtkachel op de juiste manier?

Het hebben van een houtkachel komt weer helemaal terug. Al helemaal met de gasprijzen die enorm stegen, werd de houtkachel weer een stuk populairder om te gebruiken. Niet alleen biedt een houtkachel heerlijke warmte, het is ook nog eens een sfeervolle toevoeging aan elk huis. Het is alleen opvallend hoe weinig mensen weten hoe je een houtkachel correct bedient, daarom wordt in dit artikel uitgelegd waar je allemaal op moet letten bij het aansteken van een houtkachel.

Het hout

Naast een goede houtkachel kopen, moet er ook hout worden ingeslagen. Een goed vuur wordt opgebouwd met verschillende formaten hout die makkelijk kruislings kunnen worden opgestapeld. Het is dus raadzaam om te weten hoe grote blokken hout jouw kachel kan hebben en houd er rekening mee op dat je ook wat wil opstapelen, dus dat het allemaal niet te dikke blokken hout zijn. De meest aangeraden opstapeling is de Zwitserse methode. Hierbij stapel je in tweetallen blokken hout kruislings op elkaar, waarbij je de grotere blokken onderop legt en dan toewerkt naar het aanmaakhout en helemaal bovenop aanmaakblokjes neerlegt die je aansteekt. Als je ongeveer vijf minuten de deur van de houtkachel op een kiertje laat staan, dan krijgt het vuur genoeg lucht om vlam te vatten. Als het aanmaakhout goede vlammen heeft, kan de deur rustig dicht worden gedaan, zodat het vuur naar de grote blokken hout trekt. Om hout goed te kunnen laten verbranden en een mooi vuur te krijgen, moet de vochtigheid van het hout niet hoger liggen dan 20%.

Luchttoevoer

Wat van enorm belang is bij het verbranden van hout, of eigenlijk van wat er dan ook maar in de fik wordt gestoken, is dat er genoeg zuurstof bij moet komen. De luchttoevoer van de houtkachel is dus heel belangrijk en het is goed om te leren hoe je weet wanneer je lucht moet toevoegen of juist moet minderen. Het meest ideale zijn gele vlammen en dat er nauwelijks rook uit de schoorsteen komt. Als er oranje vlammen komen en donkere rook, dan is het tijd om de luchttoevoer van de kachel wat verder open te zetten. Het is vooral niet wenselijk om het vuur te doven door de luchttoevoer volledig af te sluiten. Daardoor komen er schadelijke stoffen vrij die ook de woning in kunnen gaan.

Materiaal

Zorg dat je houtkachel van goed materiaal gemaakt is. Gietijzeren kachels staan bekend als erg duurzaam, maar je kan ook gaan voor een houtkachel van plaatstaal of speksteen. Het is het beste om te kijken naar materiaal dat goed opwarmt en lang de warmte afgeeft. Verschillend materiaal geeft ook verschillende warmte af, doe hier dus goed research naar om te kiezen wat bij jou past.