De voor- en nadelen van houten vloeren

Houten vloeren zijn een mooie, natuurlijke optie die al honderden jaren wordt gebruikt. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en kleuren en in verschillende diktes om aan jouw behoeften te voldoen. In dit artikel worden de voor- en nadelen van houten vloeren besproken, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen bij jouw keuze tussen houten vloeren of een ander soort vloerbedekking. 

De voordelen 

Houten vloeren kan je lang in een goede staat houden

Als je jouw houten vloer lang in goede staat wilt houden, zijn er veel manieren om dat te doen. Je kunt verf of beits gebruiken om het hout een nieuwe look te geven en het langer te laten meegaan. Houten vloeren kunnen ook worden geschuurd, opnieuw gecoat en gepolijst. Sommige mensen geven er de voorkeur aan hun hout met olie te behandelen voor een bescherming die er na verloop van tijd niet gemakkelijk afslijt. En als je iets permanents nodig hebt, kan je verzegelingsmiddelen gebruiken op het oppervlak van jouw vloer, zodat er niets in de poriën kan binnendringen en het van binnenuit ruïneert. 

Houten vloeren kunnen een leven lang meegaan

Het grootste pluspunt van houten vloeren is hun duurzaamheid. Omdat ze van natuurlijke materialen zijn gemaakt, kan je erop rekenen dat ze een leven lang meegaan. Naast duurzaam en langdurig zijn houten vloeren ook recyclebaar en hernieuwbaar – een groot pluspunt als het gaat om milieuvriendelijkheid! 

Dit is de meest milieuvriendelijke optie

Er zijn veel voordelen verbonden aan het installeren van houten vloeren. Niet alleen is het een hernieuwbare bron en biologisch afbreekbaar, maar het is ook de meest milieuvriendelijke optie die beschikbaar is. Hout wordt al sinds de oudheid als vloermateriaal gebruikt en is aantoonbaar veel duurzamer dan andere soorten vloermateriaal zoals steen of keramische tegels. De natuurlijke variatie in elke plank levert verbluffende resultaten op wanneer ze samen met andere houtsoorten in jouw interieur worden gebruikt. Deze planken kunnen ook worden gebeitst of geverfd om aan jouw stijlvoorkeuren te voldoen! 

De nadelen: 

Ze kunnen duur zijn

Voordat je besluit een houten vloer aan te schaffen, is het belangrijk te begrijpen welke factoren de kosten zullen beïnvloeden. Allereerst zijn er veel verschillende soorten houten vloeren en elke soort heeft zijn eigen unieke kenmerken. De prijs voor een bepaald type vloer zal variëren afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal en de grootte of breedte van de plank die wordt gelegd. Braziliaans kersenhout is bijvoorbeeld een houtsoort die duurder is dan andere soorten, omdat het alleen in bepaalde delen van Zuid-Amerika te vinden is. Er zijn ook houtsoorten die duurder zijn dan andere omdat ze een speciale behandeling hebben ondergaan of in andere producten zijn verwerkt voordat ze als planken te koop zijn. 

Er kunnen installatieproblemen zijn in oneffen gebieden

Als je ervoor kiest jouw houten vloer op een oneffen oppervlak te leggen, moet je de tijd nemen om het oppervlak te egaliseren. Dit zal ervoor zorgen dat het egaal is en geschikt voor een gladde afwerking. Je kunt er ook voor kiezen om een houten vloer over beton of tegels te leggen, wat geweldig is als je iets duurzamer wilt dan hout, maar niet genoeg ruimte hebt om een grote hoeveelheid hout op te slaan. 

Het is een koud oppervlak

Houten vloeren zijn een koud oppervlak, wat een probleem kan zijn. Er zijn echter manieren om dit probleem op te lossen. Zo kan je ook tapijten gebruiken om een patroon of ontwerp op jouw houten vloer te maken, waardoor deze er gezelliger en gastvrijer uitziet.

Tip: LAB21