Bouwtekening dakkapel: de basis voor veilig en verantwoord bouwen
Een wereld van verschil: je zolderruimte als een donkere plek met enkel scheve wanden of een lichte zolder met recht opgaande delen, daar waar je dakkapellen hebt laten plaatsen. Met zulke kapellen kiep je eigenlijk een deel van je dak omhoog en naar voren. Zo krijg je niet alleen meer extra sta-ruimte, maar zelfs meer loopruimte. En de ruimtewerking van je zolderkamers wordt er een stuk royaler van. Een home office is altijd handig in een tijd waar thuiswerken steeds meer de norm wordt. Een dakkapel (of meer) is dus drie keer verstandig:
• beter gebruik van je zolderverdieping
• veel meer daglichtinval
• waarde verhogend huis
Aan zo’n mooie nieuwe zolder met dakkapellen gaat natuurlijk wel het nodige vooraf. Hoe gaat het er allemaal uitzien? Dat wordt duidelijk door het laten maken van een bouwtekening dakkapel.
De verplichte variant van een bouwtekening dakkapel
Soms doet de gemeente al moeilijk over een hoog tuinhek of een dakraam. Dan zal dat bij een dakkapel nog wel een graadje erger zijn, toch? Het hangt er nogal van af waar je dakkapel gesitueerd wordt. Zet je zo’n kapel op de achterzijde van je dak, dus tuingericht, dan mag hij in verreweg de meeste gevallen gewoon vergunningsvrij op je dak gezet. Maar bij een dakkapel die straatgericht is, of uitkijkt op openbaar groen, moet je wel aankloppen bij de gemeente voor toestemming. Via het omgevingsloket weet je eerst snel genoeg waar je aan toe bent. Krijg je te maken met een bouwvergunningplicht? Dan moet je behalve aanvraag paperassen ook een goede bouwtekening dakkapel aanleveren. Dat is niet iets dat je zelf voor elkaar kunt bakken achter de computer. Of je moet zelf van de hoed en de rand weten met betrekking tot bouwtechnische tekeningen. Als je niet weet wat het Bouwbesluit inhoudt, kun je zo’n tekening beter laten maken door een professional.
Vakman tekent niet alleen, die berekent ook
Een goed tekenbureau kan vlot je bouwtekening dakkapel verzorgen. Die gaat dan ook nog eens het hele vergunningentraject voor je af. Een tekenaar tekent diverse aanzichten en maakt vervolgens constructieve berekeningen en andere calculaties. Daarbij vertaalt zo’n bureau ook jouw wensen in de tekening. Een ingeschakelde bouwtekenaar kan je ook wijzen op alternatieve bouwmaterialen zodat je project ineens zomaar een stukje goedkoper kan. Die paar honderd euro voor een bouwtekening haal je er zo soms ook nog eens uit!
Maak van goedkoop geen duurkoop
Nu doet het geval zich voor dat je niet per se een bouwtekening hoeft. Je twee geplande kapellen kijken allebei uit op de achtertuin en zijn niet tot overlast voor buren. Dan mijd je in eerste instantie misschien toch zo’n tekenbureau. Want wat heeft zo’n bouwtekening dan nog voor nut? De gemeente gaat toch niet ingeschakeld worden. Dat klopt, echter… de aannemer waarschijnlijk wel.
Een aannemer wordt goedkoper met een bouwtekening dakkapel
Als je de aannemer kunt aansturen met een bouwtekening dakkapel, kan hij meteen aan de slag. Hij hoeft niet eerst alles van tevoren in te meten, weet welk materiaal en hoeveel hij moet inslaan en is als de wiedeweerga je dak op om de kapellen erop te timmeren. Met een bouwtekening bespaar je heel wat ‘meerwerk’ en dus euro’s. En zo heb je via je tekening ook een constructief doordacht en veilig dak voor een mooie dakkapel!